Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Pneumonia interstitiala atipica

Pneumonia interstitiala atipica reprezinta o infectie a interstitiului pulmonar, adica a spatiului dintre membrana alveolara si vasele de sange.

Cel mai frecvent boala este cauzata de virusuri (respirator, rujeolic, rubeolic, citomegalic, sincitial, dar si de adenovirus). O alta cauza o reprezinta infectiile cu chlamydii sau mycoplasma pneumoniae. Calea de infectie este aeriana.

Pneumoniile interstitiale pot fi primare sau secundare. De obicei, debutul este progresiv, cu tuse seaca, neproductiva, durere toracica, lipsa poftei de mancare, cefalee, cu sau fara febra.

Examenul clinic al pacientului, prin ascultare, poate sa nu ofere informatiile necesare identificarii bolii, de aceea este necesara, de cele mai multe ori, o radiografie toracica. Aceasta poate prezenta atat un desen interstitial accentuat, cat si modificari mult mai importante, de exemplu, multiple opacitati micronodulare diseminate bilateral. De cele mai multe ori, diagnosticul etiologic (determinarea cauzelor bolii) este dificil de realizat. Etiologia virala este insa cea mai frecventa. Identificarea virusului se poate face prin determinarea ARN-ului viral, metode serologice, imunofluorescenta.

Evolutia pneumoniilor interstitiale este variata, in functie de agentul cauzal, terenul imun al pacientului, varsta acestuia, dar si comorbiditatile preexistente. Uneori, infectiile virale se pot complica cu suprainfectii bacteriene, influentand negativ evolutia bolii.

Tratamentul este adesea simptomatic cu antitermice si antialgice. Antiviralele sunt utilizate mai ales la pacientii cu risc crescut. In cazul suprainfectiilor bacteriene se vor administra antibiotice.

In formele severe de boala, indeosebi in cazul copiilor, este necesara internarea in spital.

- dr. Monica Marc - medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.