
Profilul hepatic - evaluarea functiei hepatice
ALT(GPT sau TGP) și AST(GOT sau TGO)
Transaminazele sunt un grup de enzime tisulare prezente in sange. Concentratia lor serica creste in momentul in care exista o leziune celulara. Acestea se folosesc pentru a evalua functia hepatica si pentru a diagnostica boli ale ficatului sau ale altor organe. Nivelul lor este ridicat in hepatite acute, cronice, ciroze hepatice, steatoza hepatica sau in patologia cardiovasculara, infarctul miocardic, cand se constata cresterea AST. Testarea este recomandata indeosebi in diagnosticul si monitorizarea bolilor hepatice, afectiuni cronice, fibroza hepatica, insuficienta hepatica, steatoza hepatica, mononucleoza infectioasa, pancreatita, afectiuni musculare inclusive traumatisme, dar si pentru consumul de droguri.
GGT
Gama GT sau glutamil transpeptidaza este o enzima prezenta in mai multe organe, dar in mod deosebit in ficat, unde se afla cele mai mari cantitati de GGT. Astfel, depistarea unei concentratii crescute in sange sugereaza o afectiune ce a dus la trecerea enzimei din ficat in sange. Valori ridicate se intalnesc in hepatita acuta virala, autoimuna sau alcoolica, in ciroze si in steatoza hepatica de etiologie alcoolica sau non-alcoolica. Gama GT poate fi parte a screening-ului anual. In cazul bolilor hepato-biliare, nivelul GGT se coreleaza cu nivelurile fosfatazei alcaline. Valori ridicate pot fi asociate si cu boli pancreatice, cardiace, renale sau cu diabetul zaharat.
Fosfataza alcalina
Aceasta este o enzima utilizata in diagnosticul diferential al bolilor hepatice, insa isi gaseste utilitatea si in patologia tesutului osos sau in hiperparatiroidism. In cazul tumorilor de diferite etiologii, are valoare de marker tumoral in depistarea metastazelor osoase.
Bilirubina
Bilirubina este o substanta cu rol esential in evaluarea functiei hepatice si a circuitului biliar. In mod normal, aceasta este procesata de ficat si eliminata prin bila. Insa, atunci cand valorile sale cresc peste limitele de referinta, pot aparea simptome precum ingalbenirea pielii (icter), oboseala accentuata sau urina inchisa la culoare – semne ale unei posibile suferinte hepatice, biliare sau hematologice. Nivelul bilirubinei serice creste atunci cand productia depaseste metabolismul si excretia acesteia.
Bilirubina totala reprezinta suma dintre bilirubina directa si cea indirecta. Bilirubina serica totala prezinta valori crescute in hemoliza necomplicata, icter hepatocelular, obstructie biliara extrahepatica, hepatita virala.
Bilirubina indirecta poate indica distrugerea accelerata a globulelor rosii (hemoliza), in timp ce o bilirubina directa crescuta poate semnala o obstructie a cailor biliare sau o problema de excretie hepatica.
Bilirubina indirecta se obtine prin diferenta dintre bilirubina totala si cea directa. Cresterea bilirubinei indirecte se produce in cazul unor anemii hemolitice sau in sindroame genetice, precum sindromul Gilbert. In aceste situatii, ficatul nu reuseste sa prelucreze intreaga cantitate de bilirubina rezultata, iar nivelul bilirubinei neconjugate creste in sange.
Cresterea bilirubinei directe arata o disfunctie la nivelul ficatului sau o problema de eliminare a bilei: hepatite, ciroze, tumori hepatice, litiaza biliara sau obstructii ale cailor biliare
In cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babes" Timisoara, pot fi facute analize gratuite in baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist.