Evaluarea imagistica a coloanei vertebrale
Hernia de disc, devierea scoliotica, tasarile vertebrale, cifoza. Sunt cateva dintre afectiunile coloanei vertebrale ce pot fi identificate cu ajutorul imagisticii medicale. Modificarile (leziunile) degenerative ale coloanei vertebrale cresc in raport cu varsta, fiind prezente la aproximativ 90% dintre persoanele de peste 70 ani. Cu toate acestea, complicatiile neurologice apar doar la 12% din populatie.
Modificarile degenerative de la nivelul coloanei vertebrale se pot clasifica IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) in 3 grade de severitate (clasificarea Modic).
-
Tipul 1 – reprezinta inflamatia sau edemul corpilor vertebrali, ce asociaza implicit inflamatia maduvei osoase hematogene de la acest nivel;
-
Tipul 2 – este reprezentat de degenerarile de tip osos, prin conversia maduvei osoase hematogene (rosie) in maduva osoasa.
-
Tipul 3 – reprezinta ultimul grad, acela de scleroza sau fibrozare.
Pentru evaluarea imagistica a coloanei vertebrale pot fi folosite atat computer tomografia (CT), cat si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), in functie de afectiunea care necesita a fi investigata sau de suspiciunea diagnostica. IRM are o aplicabilitate foarte buna pentru evaluarea leziunilor discale sau ale maduvei spinarii/nervilor, in timp ce CT este folosit pentru leziunile osoase.
Cele mai frecvente modificari degenerative ce pot fi stabilite cu ajutorul investigatiilor imagistice sunt:
-
Osteofitele (osteofitoza) – reprezinta cresteri/excrescente osoase (ciocuri) aflate in apropierea articulatiilor; Acestea se dezvolta in timp, fiind cauzate in principal de uzura articulara si, in majoritatea cazurilor, nu cauzeaza simptome, insa pot, in anumite cazuri, determina dureri sau rigiditate la nivel articular.
-
Tasarile vertebrale – reprezinta reducerea in inaltime a corpului vertebral. Cea mai frecventa cauza este osteoporoza, insa pot aparea si in mod traumatic sau in caz de tumori;
-
Deshidratarea discala – reprezinta deteriorarea si pierderea elasticitatii discului dintre doi corpi vertebrali, motiv pentru care inaltimea si flexibilitatea acestuia se reduc.
-
Hernia de disc – reprezinta proiectarea nucleului discal in afara discului vertebral, putand produce simptome precum amorteala, durere, slabiciune la nivelul membrelor superioare/inferioare, in functie de zona afectata.
-
Devierea scoliotica a coloanei vertebrale, la un anumit nivel - reprezinta o deviere a axului coloanei vertebrale in plan frontal.
-
Cifoza – reprezinta o deviere antero-posterioara a coloanei vertebrale, aceasta deformandu-se ca o cocoasa. Desi cifoza toracala reprezinta o curbura normala a coloanei vertebrale, aceasta poate deveni patologica, daca este prea accentuat, sau daca apare la un alt nivel (de exemplu, in zona cervicala).
Din punct de vedere anatomic, coloana vertebrala este impartita in patru regiuni, fiecare continand un anumit numar de vertebre – regiunea cervicala (7 vertebre), regiunea toracala (12 vertebre), regiunea lombara (5 vertebre), respectiv regiunea sacrala (5 vertebre sudate) si regiunea coccigiana (4-5 vertebre). Vertebrele sunt despartite intre ele de catre discul intervertebral, care are rol de amortizor intre structurile osoase.