Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

foto: bbcnews

Mpox - variola maimuței

Mpox (variola maimuței) este o boală virală severă, cauzată de virusul monkeypox. Transmiterea la om se face prin contact direct cu animalele infectate sau prin contactul cu persoane infectate.

Mpox se manifestă prin simptome similare gripei: febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, ganglioni inflamați și, în mod caracteristic, printr-o erupție cutanată specifică. Aceasta debutează ca pete roșii, care se transformă ulterior în vezicule pline cu lichid, dureroase, care apar de obicei la nivelul organelor genitale, dar și la nivelul gurii sau ochilor.

Transmiterea virusului monkeypox are loc prin contactul direct cu fluidele corporale (cel mai adesea în timpul contactului sexual) sau prin expunerea prelungită la secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură. De asemenea, obiectele contaminate (lenjerie de pat, haine) pot reprezenta un vector de transmitere. Perioada de incubație este între 6 și 13 zile.

Diagnosticul precoce și izolarea persoanelor infectate sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii bolii. Pacienții trebuie monitorizați atent, iar în cazurile severe, este necesară spitalizarea și administrarea de tratament simptomatic și de susținere. Simptomele dispar în 14-21 de zile.

Mpox poate avea o evoluție variabilă. În majoritatea cazurilor, simptomele se remit spontan în câteva săptămâni, dar la persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau la copii, pot apărea complicații severe, cum ar fi infecții secundare, pneumonie sau encefalită.

Rata de mortalitate este scăzută și variază în funcție de tulpina virală și de rapiditatea administrării tratamentului.

În Europa, a fost depistat până în prezent un singur caz. Organizația Mondială a Sănătății a declarat Mpox drept urgență globală de sănătate publică.

În România, până acum, nu a fost identificat niciun caz!