Lecția de la Babeș: Ce sunt vaccinurile și care este rolul lor la vârsta copilăriei
Vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de oameni. Vaccinarea la timp a copiilor este esențială. Copiii mai mici de 5 ani sunt deosebit de sensibili la boli, deoarece sistemul lor imunitar nu și-a construit apărarea necesară pentru a lupta împotriva infecțiilor. Ei au un risc major de a face o formă gravă de boală care poate duce la spitalizare sau deces. Înainte de a intra în sistemul de învățământ, copiii trebuie să fie pregătiți prin vaccinare, întrucât pot fi expuși la boli grave prin contactul direct din colectivitate.
Vaccinurile sunt seruri ce folosesc cantități foarte mici de antigeni pentru a ajuta sistemul imunitar al copilului să recunoască și să învețe să lupte împotriva bolilor. Antigenele sunt părți de germeni care fac ca sistemul imunitar să funcționeze atunci când organismul vine în contact cu cel care poate produce infecția.
Programul de vaccinare al fiecărei tari protejează sugarii și copiii, oferind imunitate încă de la începutul vieții, înainte ca aceștia să intre în contact cu boli care le pot pune viața în pericol. Fiecare țară își elaborează propriul calendar național de vaccinare cu scheme de vaccinare obligatorii.
Schema de vaccinare obligatorie valabilă în Romania cuprinde următoarele vaccinuri:
-
Vaccinul hepatitic B – împotriva hepatitei virale de tip B se administrează nou născuților în primele 24 ore de viață
-
Vaccinul contra tuberculozei de tip Calmette Guerrin (BCG) se administrează în primele 2-7 zile de maternitate.
-
Imunizarea cu vaccin hexavalent, care asigură protecție împotriva mai multor boli, și anume: difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, hemophilus influenza tip B, și a doua doză de vaccin împotriva hepatitei B.
Acesta se administrează astfel:
-
prima doza la 2 luni
-
a doua doza la 4 luni
-
a treia doza la 11 luni
-
-
Vaccinul pneumococic este inclus în schema obligatorie de vaccinare și oferă protecție împotriva pneumoniilor, otitelor, septicemiilor și meningitei pneumococice și se administrează în 3 etape:
-
prima doză la 2 luni
-
a doua doză la 4 luni
-
a treia doză la 11 luni
-
-
Vaccinarea ROR împotriva rujeolei (pojar), rubeolei și parotiditei (oreion).
Acesta se administrează în 2 etape:
-
prima doză la 12 luni
-
rapel între 5-9 ani
-
-
Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis și poliomielitic se administrează la 6 ani și este un rapel important pentru menținerea imunizării împotriva difteriei, tetanusului, tusei convulsive și poliomielitei
-
Ultimul vaccin din schema obligatorie este un rapel important la 14 ani împotriva difteriei, tetanusului, tusei convulsive.
Rapelul sau vaccinarea secundară reamintește organismului detaliile unui anume agent patogen și stimulează formarea unei memorii celulare.
Pe lângă lista vaccinurilor de rutina care sunt accesibile oricui, exista și vaccinuri opționale care previn o serie de alte afecțiuni grave, precum infecția cu meningococ, varicela, hepatita de tip A sau gripă.
Amânarea sau refuzarea vaccinării pun în pericol sănătatea copilului și a comunității din care face parte.
Daca ar fi să facem un bilanț, putem spune că, în ultimii 30 de ani, vaccinul antirujeolă a salvat 21 de milioane de vieți, iar vaccinul împotriva poliomielitei este un factor important pentru eradicarea acestei boli grave.
Vaccinarea rămâne cea mai eficientă și sigura măsură de profilaxie. Vaccinurile pot determina anumite reacții adverse, în funcție de vaccin, dar beneficiile sunt incontestabile.