Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Anemia prin deficit de fier

Anemia prin deficit de fier sau anemia feriprivă, cea mai raspândită formă de anemie, este cauzată de un nivel scazut al fierului în organism. Fierul e necesar în producerea energiei, utilizarea oxigenului și proliferarea celulară, regăsindu-se în hemoglobina și în depozitele de fier ca feritina și hemosiderina.

Cauzele deficitului de fier sunt: o dietă săracă în fier (de exemplu, vegetarienii sau sugarii alimentați exclusiv cu lapte matern o perioadă lungă de timp); tulburări de absorbție la nivel intestinal-sindrom de malabsorbție, boala celiacă, gastrectomie subtotală; sângerarea cronică digestivă - ulcer, polipi colonici; sângerări de cauză ginecologică, urinară sau la nivelul aparatului respirator. Altă cauză poate fi un necesar crescut de fier al organismului în cazul femeilor gravide sau cele care alăptează.

Simptomele deficitului de fier sunt: tegumente palide, slăbiciune, oboseală, amețeală, dificultăți de respirație, mâini reci, dificultăți de concentrare, bătăi rapide ale inimii, dureri toracice și apetit scăzut.

Diagnosticul de anemie feriprivă e dat de hemoleucograma cu indicii eritrocitari, frotiul de sânge periferic, reticulocite, feritină, sideremie, capacitatea totală de legare a fierului.

În evaluarea cauzei deficitului de fier, atunci când vorbim de un pacient suspect de sângerări digestive, se vor efectua endoscopii digestive, superioară și inferioară, un test pentru hemoragii oculte și ecografii abdominale.

În cauzele ginecologice se recomandă efectuarea unui consult ginecologic, determinarea markerilor tumorali și o ecografie abdominală.

Atunci când vorbim de probleme pulmonare, se recomandă efectuarea unei bronhoscopii și un Rx toracic, însoțite obligatoriu de un consult pneumologic.

Atunci când vorbim de un pacient suspect de deficit de fier din cauze urologice, se pot efectua o ecografie abdominală, un sumar de urină si obținerea hemosiderinuriei.

Consumul de medicamente, de exemplu antiinflamatoarele nesteroidiene, o intervenție chirurgicală sau donarea de sânge pot reprezenta alte cauze ale deficitului de fier.

Tratamentul anemiei feriprive presupune o dietă care să conțină alimente bogate în fier: carne de vita, de pui, curcan, în special ficat, pește, fructe de mare, broccoli, mazăre, fasole, orez, năut, linte, spanac, sfecla roșie și ciocolată neagră. Tratamentul substitutiv cu fier oral ( 150-200 mg/zi înainte de masă cu 30 minute) în combinație cu vitamina C se recomandă pentru a crește absorbția intestinală a fierului pentru o perioadă de 3-6 luni. După acest interval trebuie făcută o reevaluare a “depozitelor de fier”.

Tratamentul cu fier intravenos se administrează în cazul intoleranței la preparatele de fier sau malabsorbție.

- Dr. Catalin Tiplea - medic specialist hematologie, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.