Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Anemia prin deficit de acid folic (vitamina B9)

Anemia cauzată de lipsa de acid folic (vitamina B9) este un tip de anemie în care celulele roșii din sânge nu se dezvoltă corect. Aceasta se întâmplă deoarece deficitul de acid folic duce la blocarea sintezei normale de ADN. Drept urmare, apar celule roșii imature megaloblastice care sunt mai mari decât în mod normal si vor fi distruse, producând în consecință anemia.

Anemia poate fi carențială - deficit de acid folic, aproximativ 95% din cazuri, sau noncarențială, prin deficite ereditare enzimatice, expunere la toxice sau la unele medicamente.

Simptomatologia în cazul deficitului de acid folic este reprezentată de oboseală, astenie, lipsa poftei de mâncare, amețeală, tulburări de concentrare, paloare, modificarea structurii unghiilor, căderea părului, tahicardie, dificultăți în respirație.

În sarcină, deficitul poate cauza apariția unor afecțiuni fetale ale creierului și măduvei spinării, desprinderea prematură a placentei, hipertensiunea indusă de sarcină, avort sau chiar naștere prematură.

Factorii care cresc riscul deficitului de B9 sunt consumul excesiv de alcool, unele medicamente, unele stări fiziologice ca sarcina, alăptarea, boli dermatologice ca psoriazisul, sindromul de malabsorbție și unele enterite.

Diagnosticul afecțiunii se pune în urma unor serii de investigații:

  • anamneză și examinare fizică pentru evaluarea simptomatologiei, factorilor de risc, a dietei
  • analize de sânge care includ hemoleucogramă completă, frotiu de sânge periferic, nivelul B9 și B12 din sânge
  • teste genetice pentru evidențierea mutației genei MTHFR
  • în unele cazuri este necesară examinarea măduvei osoase

Tratamentul constă în administrarea orală de acid folic până la remiterea sindromului deficitului.

Profilactic, în sarcină, la persoanele care fac dializă, pacienți cu operații de rezecție ileală sau gastrectomie, se administrează acid folic.

De asemenea, se recomandă o dietă care să conțină alimente cu conținut ridicat de B9: avocado, broccoli, mazăre, sfeclă, spanac, arahide, năut, banane, ouă, somon sau produse din grâu integral.

- dr. Cătălin Țiplea- medic specialist hematolog - Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.