Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image
  • 19 August 2020
  • Biroul de comunicare

O zi de spitalizare poate salva viața bolnavilor cu COVID 19

Potrivit noilor reglementări legale, orice persoană depistată că fiind infectată cu noul coronavirus are obligația să se interneze minim 24 de ore în spital pentru evaluare. În această perioadă, pacientului i se fac o serie de analize care arată intensitatea sindromului inflamator și a tulburărilor de coagulare, acestea fiind principalele mecanisme patogenice ce intervin în Covid19. În cazul în care analizele sunt în parametrii normali, la solicitare, pacienții pot merge acasă în autoizolare. Bolnavilor ale căror analize sunt modificate, arătand prezenta celor doua sindroame, li se recomandă să rămână internați în spital pentru a începe un tratament specific. În cazul acestora există pericolul ca în doar câteva ore boala să evolueze către o formă severă.

Am avut pacienți care se simțeau bine, nu aveau simptome de COVID 19 sau erau ușor simptomatici, și au ales să plece acasă. După patru - cinci zile, s-au decompensat rapid și, din păcate, au ajuns în Secția de Terapie Intensivă.
- medicul Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Elementele care arată că boala poate evolua spre o formă severă sunt: limfopenia, creșterea proteinei C reactivă, a feritinei, a lactatului și a D-Dimerilor.

Evaluarea făcută pacienților simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată, pe forma ei și pe patogenia existentă, și nu pe boală. Acest lucru ne-a făcut să obținem rezultate bune în tratamentul pacienților cu COVID 19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depășim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce și administrarea rapidă a unui tratament personalizat.
- medicul Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

De la începutul pandemiei, în Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au fost internați 1089 pacienți infectați cu noul coronavirus. Totodată s-au înregistrat 90 de decese, dar și 712 de pacienți vindecați.