Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
  • 12 Octombrie 2020
  • Biroul de comunicare

Investigație imagistică în premieră la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara

Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara au realizat o investigație imagistică a plămânilor unui sugar în vârstă de 7 săptămâni. Acesta a fost depistat ca fiind infectat cu noul coronavirus și a fost internat în unitatea sanitară în urmă cu câteva zile. Întrucât exista pericolul unor complicații majore, medicii au decis realizarea unui control pulmonar. Un medic radiolog a intrat în zona roșie a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara pentru a efectua o ecografie de torace, o metodă noniradiantă de evaluare. În cadrul investigației a fost folosit un ecograf portabil.

Am optat pentru o ecografie de torace pentru a nu iradia bebelușul la o vârstă atât de fragedă. Această metodă ne permite să vedem în timp real ce se întâmplă cu plămânul copiilor, mai ales când suspicionăm la ei procesele de condensare, penumoniile, care sunt una dintre complicațiile infecției cu SARS COV 2.
- asist. univ. dr Diana Manolescu, medic primar radiolog, sef Secție Radiologie și Imagistică Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Spitalul Victor Babeș deține trei asemenea aparate portabile pentru realizarea de investigații imagistice de inaltă performanță. Acestea se află în dotarea secțiilor de Terapie Intensivă, Pneumologie si Boli Infecțioase.

Este foarte micuț, de aceea am și optat pentru sonda cea mai mică. Din două trei manevre am evaluat întreg plămânul. A fost vorba de câteva minute și totul este în regulă.
- asist. univ. dr Diana Manolescu, medic primar radiolog, sef Secție Radiologie și Imagistică Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Sugarul în vârstă de 7 săptămâni este cel mai mic pacient cu infecție SARS COV 2 investigat la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara. În acest moment, în unitatea sanitară mai sunt internați doi copii.