Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
  • 06 Noiembrie 2020
  • Biroul de comunicare

Concentratoare de oxigen pentru spitalele din Timișoara

85 de aparate, destinate îngrijirii pacienților care au nevoie de oxigen suplimentar, au ajuns în spitalele din Timișoara implicate în lupta împotriva COVID 19. Concentratoarele de oxigen sunt necesare pacienților infectați cu noul coronavirus care dezvoltă simptome respiratorii moderat severe. Aparatele realizează o separare a oxigenului din aer de celelalte gaze, cu ajutorul unor filtre speciale, ce conțin Zeolit.

Concentratoarele sunt mobile și cântăresc 14 kg fiecare. Cu ajutorul acestora se poate asigura un debit de 5 l/min de oxigen cu o concentrație de până la 93 la sută. Intervalul de timp pentru atingerea concentrației optime este de sub un minut.

Aceste concentratoare pot să facă diferența între viață și moarte pentru că, dacă un pacient cu o formă moderată are insuficiență respiratorie, poate rapid să se degradeze și să ajungă în Terapie Intensivă. Oxigenoterapia poate să împiedice acest lucru. Nu toți pacienții care se internează beneficiază de oxigen. Și, atunci, pentru a-i ajuta și a avea toate paturile acoperite cu oxigenoterapie, pentru că oxigenoterapia face jumătate din tratament, deci 50 la sută din tratamentul pacienților cu COVID 19 necesita oxigenoterapie, împreună cu Linde Gaz, și îi mulțumim și domnului primar Dominic Fritz că ne-a ajutat în acest demers al nostru, am adus aceste concentratoare.
- prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Cele 85 de concentratoare de oxigen au fost achiziționate de la compania Linde Gaz Romania de către Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara, dar vor fi distribuite și celorlalte unități sanitare suport COVID 19 din Timișoara. Astfel, Spitalul CFR va primi 15 asemenea aparate, Clinica de Recuperare Cardiovasculară, devenită secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara, va primi 33 de concentratoare, Spitalului Municipal, pentru secția ASCAR, îi sunt repartizate 22 de aparate, iar celelalte 15 concentratoare de oxigen vor ajunge în secția de Boli Infecțioase a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Avem un proiect “Oxigen pentru Timișoara”. Vrem să avem cât de multe paturi cu oxigen, pentru că știm că, odată ce un pacient cu o formă medie spre severă are cât mai devreme posibil acces la oxigen, probabilitatea că el să ajungă la ATI este mult mai scăzută. Deci, de fapt, ca să degrevăm cât mai multe paturi ATI, trebuie să avem cât mai multe paturi cu oxigen. Avem o echipă care lucrează în acest sens, mobilizăm, bineînțeles și resurse financiare și facem tot posibilul, chiar dacă cresc acum cifrele foarte mult, să putem avea o îngrijire medicală pentru fiecare timișorean care se imbolnăveste de COVID 19.
- Dominic Fritz, primarul Timisoarei.

În acest moment, toți pacienții internați în zona roșie a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara pot primi suport suplimentar de oxigen, fie prin conectarea aparatelor de respirat la instalația de oxigen lichid a unității sanitare, fie prin folosirea concentratoarelor sosite în cursul acestei zile.

Responsive image Responsive image Responsive image Responsive image