Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image
  • 8 Septembrie 2021
  • Biroul de comunicare

Ziua Mondiala pentru Terapie Fizica - Kinetoterapie

În fiecare an, pe 8 septembrie e sărbătorită Ziua Mondială pentru Terapie Fizică - Kinetoterapie. Tema din acest an este dedicată reabilitării după COVID 19. În acest fel este subliniată importanța specialiștilor în kinetoterapie în procesul de recuperare pulmonară după infecția cu SARS CoV 2.

Noi la Victor Babeș am inițiat programe complexe de recuperare post COVID 19. Este important pentru cei care au trecut prin boală și au avut o afectare pulmonară severă să urmeze un program de recuperare, pentru că, în cazul lor, modelul respirator se schimbă. Mulți dintre ei “uită” pur și simplu cum trebuie să respire. Nu pot să urce scări, obosesc după câțiva pași, practic, nu mai pot desfășura aceleași activități ca până acum. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciții de forță, de anduranță și exerciții de gimnastică respiratorie.
- dr. Alexandru Crișan – kinetoterapeut Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Kinetoterapia și Terapia Fizică se folosesc însă și în reabilitarea pacientului după o accidentare, o intervenție chirurgicală sau o afecțiune invalidantă. Terapia fizică permite, de asemenea, pacienților să evite uneori intervenția chirurgicală, dar contribuie și la păstrarea independenței și abilității de mișcare. Unul dintre cele mai importante beneficii ale Terapiei Fizice este că pacienţii ajung să-și gestioneze cu mai multă ușurință durerea și afecțiunile cronice. Confederaţia Mondială pentru Terapie Fizică a fost înființată în anul 1951 și numără peste jumătate de million de terapeuţi fizici din întreaga lume.