Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
  • 31 Ianuarie 2022
  • Biroul de comunicare

Aparat unic în vestul țării pentru testarea funcțională pulmonară

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara are, începând de astăzi, un nou sistem complex de testare funcțională pulmonară, unic în vestul României.

Acesta permite realizarea mai multor investigații necesare stabilirii unui diagnostic complet și exact. Dispozitivul permite, în primul rând, măsurarea cantității de oxigen din aerul inspirat, condus din plămâni în sânge.

Practic, vorbim un analizator multigaz care măsoară ceea ce se numește difuziunea alveolo capilară. Testarea este una nedureroasă, neinvazivă și se realizează într-o cabină specială ce are pereți de sticlă. Sunt o serie de boli în care capacitatea de schimb gazos a plămânilor este redusă. De exemplu, fibroza pulmonară sau BPOC-ul.
Responsive image
- dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator explorări funcționale - Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

O altă investigație ce se realizează cu același aparat este Pletismografia corporală. Această analiză măsoară cât de mult aer se acumulează în plămâni după un inspir adânc și cât aer rămâne în plămâni după un expir complet. Cu alte cuvinte, această analiză măsoară cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni. Tot prin intermediul acestei investigații se pot obține informații suplimentare spirometriei cu privire la funcția pulmonară, date ce sunt folosite în ghidarea tratamentului.

Sistemul mai permite și ceea ce noi numim provocare bronșică. Scopul acestui test este de a evalua reacția căilor respiratorii la anumite substanțe iritante care pot declanșa bronhospasmul și wheezingul (respirația șuierătoare), rezultatele fiind utile în diagnosticul astmului bronșic. Nu în ultimul rând, aparatul permite și efectuarea unui test de rezistență a mușchilor respiratorii, atât în timpul inspirației, cât și expirației.
- dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator explorări funcționale - Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Sistemul complex de testare funcțională pulmonară a fost achiziționat cu fonduri europene. Costul aparatului se ridică la 355.215 lei, TVA inclus.

Responsive image Responsive image