Există viață și după cancer!
4 februarie reprezintă Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Statisticile sunt alarmante. În fiecare an aproape 10 milioane de oameni mor de cancer. Practic, este a două cauză de deces în lume.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până în 2035, numărul de cazuri s-ar putea dubla. Mai mult, circa 40 la sută din întreaga populație a planetei va fi afectată de această maladie de-a lungul vieții.
În Uniunea Europeană au fost înregistrate, în 2020, peste 2,7 milioane de noi cazuri de cancer, dar și 1,3 milioane de decese din cauza acestei cumplite boli (sursa Globocan). Cele mai frecvente cancere la femei sunt cele de sân, colorectal, de col uterin și de plămân. În cazul bărbaților, pe primul loc este cancerul de plămân urmat de cel de prostată, colorectal, vezică urinară și cel de stomac.
În România, în fiecare an, se înregistrează în jur de 100.000 de cazuri noi. La sfârșitul lunii ianuarie, România a lansat Planul Național de Combatere a Cancerului. Acesta cuprinde 11 direcții de acțiune în lupta împotriva bolii, printre care se numără realizarea unui registru național de cancer funcțional, o actualizare periodică a ghidurilor de practică și a protocoalelor terapeutice, standardizarea traseului pacientului, medicina personalizata și înființarea de tumor board-uri (comisii complexe de specialiști pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului).