Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
  • 7 Aprilie 2022
  • Biroul de comunicare

PLANETA NOASTRĂ! SĂNĂTATEA NOASTRĂ!

7 aprilie reprezintă ziua pe care o dedicăm aniversării mondiale a Sănătății. În urmă cu mai bine de jumătate de secol, Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization WHO) a decis ca, în fiecare an, pe 7 aprilie, specialiștii în sănătate din întreaga lume să abordeze un subiect de importanță majoră ce afectează omenirea. Tema din acest an este legată de sănătatea planetei noastre. Să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei! Pentru un Viitor Sănătos!

Potrivit OMS, peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos, rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populații. Sistemele de producere a alimentelor și băuturilor ultraprocesate și nesănătoase conduc la un val de obezitate, crescând și cazurile de cancer, și bolile de inimă. Poluarea, în special cea cu mase plastice, face deja parte din viață noastră, și se regăsește în orice lanț de procesare a alimentelor. Există produse chimice care se găsesc în alimentele ce le folosim zi de zi și care trec inclusiv prin bariera hematoplacentara, afectând evoluția copiilor noștri înainte de naștere. De aceea, având grija de planeta noastră, avem grija și de sănătatea noastră.
dr. Crina Raletch - medic primar, șef Birou de management al calității serviciilor medicale, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 13 milioane de decese din întreaga lume, în fiecare an, sunt cauzate de factorii de mediu. Mai mult, poluarea aerului contribuie la aproximativ 7 milioane de decese premature în fiecare an.

Expunerea la aer poluat reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale bolii pulmonare obstructive cronice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului provoacă 43% dintre cazurile de BPOC. Cancerul pulmonar poate fi, de asemenea, considerat ca fiind un produs al poluării. Conform OMS, poluarea aerului cauzează 29% din totalul cazurilor de cancer pulmonar.

Avem o singură viață de trăit și o singură planetă pe care putem trăi! De aceea, azi, mai mult că oricând, trebuie să luptăm pentru sănătatea planetei noastre.