Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image
  • 4 Iulie 2023
  • Biroul de comunicare

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara va beneficia de cea mai modernă și performantă tehnică de imagistică prin rezonanță magnetică. Aparatul IRM 3 Tesla va fi unicul de acest fel dintr-o unitate sanitară publică din vestul României

Investigația prin Rezonanță Magnetică 3 Tesla oferă cea mai nouă și cea mai performantă analiză imagistică a corpului uman. Acest aparat RMN utilizează un câmp magnetic dublu prin com-parație cu dispozitivul aflat acum în dotarea unității sanitare, care are 1,5 Tesla. Astfel, are loc o scanare ce oferă imagini de mare precizie a organelor investigate.

Dispozitivul poate fi utilizat ca tehnică de diagnosticare pentru toate patologiile ce necesită imagistică, întrucât are numeroase avantaje față de un aparat clasic. Examenul imagistic folosește un câmp magnetic și unde radio, reușind astfel să realizeze imagini foarte clare ale organelor și structurilor corpului uman.

„Este „următorul nivel” în imagistica medicală. Iar avantajele sunt numeroase, de la timp mult mai redus de investigare, comparativ cu RMN-ul clasic, imagini la rezoluții ridicate, capacitatea identifică-rii unor leziuni de mici dimensiuni, ceea ce face cu putința depistarea unor cancere în stadii incipiente, implicit posibilitatea începerii tratamentului mult mai rapid și creșterea semnificativă a șanselor de vindecare. Totodată, oferă posibilitatea diferențierii unei tumori maligne de una benignă, datorită imaginilor de mare acuratețe și, nu în ultimul rând, datorită tunelului cu deschidere foarte mare, pot fi investigați și pacienții obezi.
Responsive image
prof. dr. Cristian Oancea - manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

IRM 3 Tesla este folosit în investigațiile imagistice ale sânului și prostatei, în afecțiunile la ni-vel cranio-cerebral, musculo-scheletal și pelvisului. De asemenea, se poate utiliza pentru scanare whole body, a întregului corp, oferind informații esențiale în cazul afecțiunilor oncologice cu metastaze.

Ceea ce ne dorim, însă, este folosirea aparatului pentru evaluarea imagistică IRM la nivel cardiac. Pentru aceasta sunt necesare soft-uri dedicate, dar rezultatul este unul extraordinar. Practic, vorbim de o analiză completă și complexă a inimii. Se pot verifica modul de funcționare a inimii, tipul de afec-țiuni cardiace sau disfuncționalitățile la nivelul vaselor de sânge.
prof. dr. Cristian Oancea - manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Achiziția aparatului se realizează prin alocare bugetară de la Ministerul Sănătății, 90 la sută, și o cotă de finanțare locală, de 10 la sută, de la Primăria Timișoara.

În urmă cu câteva luni, la o vizită făcută în spital de actualul președinte al Camerei Deputaților Alfred Simonis, i-am prezentat necesitatea achiziționării unui asemenea aparat, de ultimă generație. Am obținut atunci promisiunea că Spitalul Victor Babeș va primi fondurile necesare pentru dotarea cu un IRM 3Tesla. În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății a inclus unitatea sanitară pe lista celor care urmează să primească banii pentru cumpărarea acestui echipament ultraperformant. Vreau să le mulțumesc deputatului de Timiș Alfred Simonis, pentru demersul sau, dar și Consiliului local și echipei de conducere de la Primăria Timișoara, care vor asigura cofinanțarea.
prof. dr. Cristian Oancea - manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Valoarea finanțării acordată de Ministerul Sănătății se ridică la 12.465.000 lei.