Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image
  • 8 Noiembrie 2023
  • Biroul de comunicare

Ziua Mondială a Radiologiei

Radiologia sau imagistica medicală înseamnă mult mai mult decât imagini obținute cu ajutorul razelor X sau a câmpului magnetic ori ultrasunetului. Radiologia este o fereastră către diagnosticarea și managementul bolilor.

Detecția precoce, intervenții chirurgicale mai puține și evaluarea atentă a răspunsului la tratamente inovative. Toate acestea însemnă, de fapt, imagistică medicală.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr. Victor Babeș are o echipă de radiologi dedicați și tehnologie de vârf pentru a oferi cele mai precise imagini medicale. Vorbim de două aparate de tip CT, un RMN, un aparat DEXA, un mamograf, un PET-CT, dar și mai multe echipamente pentru realizarea de ecografii, inclusiv dispozitive radiografice mobile pentru investigații la patul pacienților. Iar anul viitor, Centrul de Excelență în Radiologie și Imagistică din cadrul unității sanitare va fi dotat cu un aparat de tip IRM 3 Tesla, primul din zona de vest a țării.

Este foarte greu să ne imaginăm medicina modernă fără imagistică medicală, și asta pentru că această contribuie la:

  • Detectarea bolilor pulmonare: Radiologia joacă un rol esențial în diagnosticul afecțiunilor pulmonare, cum ar fi BPOC, pneumonie, tuberculoză, cancerul pulmonar sau fibroza pulmonară. Imaginile radiologice ajută medicii să identifice modificările structurale ale plămânilor și să stabilească un diagnostic de precizie.
  • Diagnosticarea afecțiunilor cardiace: Radiologia contribuie la evaluarea sănătății inimii. Scanările CT și angiografiile cardio-pulmonare ajută la identificarea bolilor cardiace, cum ar fi stenozele arteriale, anevrismele și malformațiile congenitale ale inimii sau trombembolism pulmonar.
  • Identificarea leziunilor osoase: Radiografia este folosită pentru diagnosticarea fracturilor, leziunilor osoase, artritei și osteoporozei. Aceasta oferă informații esențiale pentru planificarea tratamentelor ortopedice și a terapiilor de recuperare.
  • Detectarea cancerului: Imagistica pulmonara este un instrument vital în diagnosticul și monitorizarea cancerului bronhopulmonar. Imaginile radiologice ajută la identificarea tumorilor, la evaluarea stadiului bolii și la ghidarea procedurilor de biopsie și tratament.
  • Investigații ale sistemului nervos: Tomografia computerizată (CT) și rezonanța magnetică (RMN) sunt esențiale în diagnosticarea afecțiunilor cerebrale și ale coloanei vertebrale. Aceste tehnici ajută la identificarea accidentelor vasculare cerebrale, tumorilor cerebrale, leziunilor la nivelul măduvei spinării și a altor afecțiuni neurologice.
  • Monitorizarea bolilor cronice: Pacienții cu boli cronice, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau fibroza chistică și alte fibroze pulmonare, beneficiază de investigații radiologice periodice pentru a evalua statusul bolii și pentru a lua cele mai bune decizii privind tratamentul.
conf.dr. Diana Manolescu - medic primar radiologie și imagistică medicală