Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
  • 10 Septembrie 2024
  • Biroul de comunicare

Operație complexă la Spitalul Victor Babeș Timișoara. Chirurgii „au pus înapoi” mai multe organe care au migrat din cavitatea abdominală în cea toracică

Pacientul este un tânăr de 27 de ani, care a fost victimă a două accidente, soldate cu politraumatisme, în mai puțin de șase luni. După cel de-al doilea accident în care a fost implicat, pacientul a suferit o dezinserție de hemidiafragm stâng, ceea ce a dus la migrarea unor organe din cavitatea abdominală în cutia toracică.

Aveam un tânăr care nu mai putea să respire foarte bine și prezenta o simptomatologie digestivă care îi punea viața în pericol. Pe partea stângă, acest diafragm, care este, să spunem, ‘inserat’ pe peretele toracic stâng, s-a rupt chiar de la marginea peretelui până către centru, astfel încât toate organele abdominale au migrat în torace – mai exact, splina, stomacul, colonul și mezocolonul. Pacientul a început să nu mai poată mânca bine, simțea tot felul de junghiuri la nivelul toracelui și a fost investigat. A făcut un CT de torace. În urma investigației imagistice, s-a observat că toate aceste organe au migrat în torace, iar plămânul stâng devenise nefuncțional.
Responsive image
dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică - Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Medicii Secției de Chirurgie Toracică au decis să intervină laparoscopic, minim invaziv. Intervenția a durat mai multe ore, la finalul cărora chirurgii au reușit să îi salveze viața tânărului.

Este vorba despre o operație complexă. De ce? Pentru că, fiind un pacient tânăr, indicația a fost laparoscopia. Recuperarea este mai rapidă, iar felul în care vedem în interior este mult mai bun, disecția fiind mult mai precisă. De-a lungul timpului, organele nu au stat în loc și au ‘culisat’ în torace, formând aderențe. Aceasta este o provocare pentru chirurg, care trebuie să reușească să nu lezeze organele și să le repună intacte în cavitatea abdominală.
dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică - Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Mai mult, pentru a preveni o eventuală recidivă, după ce au „cusut” diafragmul de peretele toracic, medicii au amplasat și o plasă de susținere și întărire a acestuia.

De la începutul anului, în cadrul Secției de Chirurgie Toracică a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș au fost realizate mai multe intervenții chirurgicale, toate efectuate pe cale minim invazivă.

imagine imagine imagine