
Masa traditionala de Paste
Masa traditionala de Paste nu ar trebui sa fie perceputa ca un pericol pentru sanatate, atata timp cat vorbim de moderatie si echilibru. Dupa o perioada de post, in care organismul s-a adaptat treptat la un aport redus de alimente, revenirea brusca la un regim alimentar bogat in grasimi poate avea efecte negative asupra digestiei.
Revenirea la alimentatia obisnuita trebuie sa fie una graduala. Nu este indicat sa consumam, intr-o singura zi, toate preparatele preferate.
De asemenea, portiile trebuie controlate cu atentie – mesele copioase suprasolicita sistemul digestiv.
Ca de fiecare data, vedetele mesei de Paste sunt ouale rosii, carnea de miel, cozonacul, pasca, sunca fiarta. Toate aceste alimente pot fi consumate fara riscuri, cu o singura conditie: sa fie consumate cu măsura.
-
Evitati consumul excesiv de oua. Doua oua pe zi sunt suficiente, iar in cazul persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, colesterol crescut sau boli hepatice, se recomanda o si mai mare prudenta.
-
Carnea de miel –ar trebui sa fie servita alaturi de o salata proaspata sau o garnitura de legume.
-
Cozonacul si pasca –ar trebui sa fie consumate in portii mici (o felie subtire), preferabil la micul dejun sau ca gustare intre mese, si nu dupa o masa copioasa.
-
Pe langa aceste preparate, masa trebuie sa fie completata cu legume proaspete, salate, fructe si cu o hidratare corespunzatoare.
-
Pauzele intre mese sunt si ele importante. Este indicat ca intervalul dintre doua mese principale sa fie de cel putin 4-5 ore.
In plus, o plimbare dupa masa ajuta la digestie, imbunatatește circulatia si previne acumularea de kilograme. La fel de important este si consumul moderat de alcool.