Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Peste o sută de timișoreni își vor petrece sfârșitul de an internați în Spitalul Victor Babeș Timișoara din cauza unor infecții respiratorii. Zece dintre pacienți sunt copii

Ultimele zile au adus un număr ridicat de prezentări în serviciul de gardă al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara. Între 15 și 20 de pacienți au venit zilnic pentru evaluare din cauza unor infecții respiratorii acute.

30 Decembrie 2022
Biroul de comunicare

Proiect în valoare de peste 3,5 milioane de euro pentru achiziția de roboți, echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale și a contaminării cu bacterii superbug (bacterii cu rezistență multiplă la antibiotice)

Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș au finalizat și transmis Primăriei Timișoara documentația necesară pentru depunerea unui amplu proiect de luptă împotriva infecțiilor nosocomiale.

15 Decembrie 2022
Biroul de comunicare

Nu consumați carne de porc, dacă nu a fost verificată printr-un examen trichineloscopic făcut de către un medic veterinar!

Decembrie este luna în care nu puțini sunt cei care sacrifică porci în gospodăriile țărănești și, mai apoi, consumă carnea sub diferite forme. Înainte de a prepara toba, caltaboșul, sângeretele, cârnații sau alte produse, este necesară realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella Spiralis, un nematod (vierme cilindric). Boala parazitară provocată de acest vierme este trichineloza.

13 Decembrie 2022
Biroul de comunicare

GeneXpert - sistemul care permite depistarea în mai puțin de două ore a germenilor care determină tuberculoza

Sistemul GeneXpert reprezintă o tehnică de biologie moleculară modernă folosită pentru diagnosticul rapid și precis al diferitelor tipuri de infecții. Printre acestea se numără complexul MTB (Mycobacterium tuberculosis), microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și încărcăturile virale în cazul infecțiilor cu virusurile hepatice B, C și HIV.

28 Noiembrie 2022
Biroul de comunicare

„Ziua naţională fără tutun”

În fiecare an, din 2002, în cea de a treia joi a lunii noiembrie, în România este celebrată „Ziua naţională fără tutun”, cu scopul de a conștientiza atât populația cât și factorii decizionali, despre povara socială generată de consumul de tutun.

18 Noiembrie 2022
Biroul de comunicare

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei

Este considerată ca fiind unul dintre “cei mai infecțioși ucigași" din lume. În fiecare an, peste 3 milioane de oameni cad victime acestei maladii. Mai bine de 800.000 dintre cei care își pierd viața sunt copii cu vârstă mai mică de 5 ani. La fiecare 13 secunde, o persoană moare în lume din cauza pneumoniei. Acestea sunt doar câteva dintre cifrele strâns legate de această boală care, de fapt, este ușor de prevenit, dar și de tratat.

11 Noiembrie 2022
Biroul de comunicare

A doua opinie gratuită pentru probele de biopsie în cazul unei suspiciuni de boală pulmonară interstițială difuză

Echipa multidisciplinară de specialiști a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, care oferea până acum o a doua opinie gratuită a evaluării imagistice pentru cazurile de pneumopatie interstițială, analizează, din această săptămână, și probele de biopsie. Acestea pot fi trimise prin intermediul unui curier și nu necesită condiții speciale de transport.

26 Octombrie 2022
Biroul de comunicare

Screening cu ajutorul RMN-ului cu substanță de contrast - recomandat în cazul femeilor cu sâni denși

Densitatea sânului este un factor de risc independent în dezvoltarea cancerului de sân cu sensibilitate de detecție scăzută la screeningul prin mamografie. Aproape 26 la sută dintre cazurile de cancer la femeile aflate la menopauză au fost depistate la cele cu sâni denși. Motivul?

20 Octombrie 2022
Biroul de comunicare

Abuzul de antibiotice face ca în cazul unor infecții severe să nu mai existe soluții terapeutice. Este necesară o reducere cu cel puțin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente

România este pe locul 3 între țările europene în ceea ce privește consumul de antibiotice. Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș atrag atenția cu privire la abuzul de antibiotice, dar și asupra modului lor de administrare.

10 Octombrie 2022
Biroul de comunicare

Primele suspiciuni de gripă la copii în Timișoara. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, pregătit pentru sezonul virozelor respiratorii

Debutul sezonului de toamnă, cu scăderea bruscă a temperaturilor, în condițiile unei imunități reduse, a dus la creșterea numărului de cazuri de infecții respiratorii. Majoritatea sunt forme ușoare de boală, ce nu necesită internare, ci doar un tratament simptomatic. Deși au existat mai multe suspiciuni de gripă, îndeosebi la copii, până acum nu au fost confirmate de testele realizate în laboratorul spitalului.

23 Septembrie 2022
Biroul de comunicare

PNEUMOCONTROL – prima platformă din România dedicată pacienților cu boli pulmonare

Creșterea numărului pacienților cu boli pulmonare, dezvoltarea unor forme atipice, mult mai agresive, ale unor afecțiuni ale aparatului respirator, apariția unor site-uri care oferă informații false sau trunchiate sunt doar câteva dintre elementele care au făcut necesară realizarea, în premieră în România, a unei asemenea platforme de educare și conștientizare a bolilor pulmonare.

12 Septembrie 2022
Biroul de comunicare

Operație complexă realizată de o echipă de specialiști în chirurgie de la Institutul Marius Nasta din București și Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Intervenția chirurgicală, care a fost realizată în Centrul de Chirurgie Toracică de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoară, a fost prima în care s-a folosit o metodă hibridă, care a combinat chirurgia video asistată, efectuată cu ajutorul unui toracoscop, cu chirurgia clasică, toracotomia convențională.

25 August 2022
Biroul de comunicare

Aparat unic în vestul României la Spitalul Victor Babeș. Dispozitivul măsoară rezistența pulmonară pe căile respiratorii

Oscilometrul este dispozitivul cu ajutorul căruia se poate stabili rigiditatea căilor respiratorii mari, cât și a celor mici, aflate la periferia plămânilor. Aparatul permite identificarea modificărilor structurale la nivelul sistemului respirator. Practic, cu ajutorul oscilometrului se pot obține date despre o posibilă boală pulmonară obstructivă (BPOC, astm bronșic), sau restrictivă (fibroză pulmonară) prin stabilirea “rezistenței” căilor respiratorii. În multe cazuri aceasta este modificată în bolile pulmonare cronice încă de la început.

16 August 2022
Biroul de comunicare

Centru de testare COVID 19 deschis la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Începând de luni, 8 august, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara se va deschide un centru de testare a persoanelor cu simptomatologie Sars-CoV-2, conform definiției de caz. Acesta va funcționa de luni până vineri, între orele 8.00 și 9.00. Testarea este de tipul RT-PCR, iar rezultatul se va comunica, telefonic, în aceeași zi.

5 August 2022
Biroul de comunicare

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei

La fiecare 30 de secunde, la nivel mondial, o persoană își pierde viața din cauza infecției cu virsului hepatitei B sau C. Mai mult de 1 milion de oameni mor în fiecare an din pricina acestei maladii. La nivel mondial, peste 290 de milioane de persoane sunt infectate cu un virus hepatic fără să știe acest lucru.

28 Iulie 2022
Biroul de comunicare

Centrul de Evaluare COVID 19 de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara își extinde programul de lucru

De astăzi, Centrul de Evaluare a pacienților cu COVID 19 înființat la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara își prelungește programul de lucru. Acesta va funcționa de luni până vineri, între orele 13.00 și 17.00. Programarea pacienților se poate face în intervalul orar 8.00 - 11.00 la numărul de telefon 0759.063.368 sau trimițând un email pe adresa evaluarecovid@vbabestm.ro.

26 Iulie 2022
Biroul de comunicare

Radiologia intervențională folosită pentru confirmarea suspiciunilor de leziuni oncologice ale sânului. La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara se realizează puncții mamare sub ghidaj ecografic

Biopsia mamară sub ghidaj ecografic reprezintă una dintre cele mai noi tehnici folosite în cadrul Laboratorului de Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Intervenția este, practic, ultima etapă de diagnostic în cadrul investigației unei suspiciuni de cancer.

22 Iulie 2022
Biroul de comunicare

6 copii internați în ultimele 48 de ore în secția roșie a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Numărul pacienților care vin pentru evaluare COVID-19 este în creștere

Cei 6 copii au vârstele cuprinse între trei luni și 10 ani. 3 dintre ei sunt sugari. Micuții au formă ușoară de COVID-19 și au fost aduși în unitatea noastră după ce au fost consultați de medicii de la Spitalul de Copii Louis Țurcanu. La internare au prezentat un sindrom febril acut.

8 Iulie 2022
Biroul de comunicare

Campanie în premieră natională la Spitalul Victor Babeș Timișoara. Radiologii vor realiza ecografii de sân gratuite, la patul pacientelor internate în unitatea sanitară

Specialiștii în imagistică ai Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara vor demara de săptămâna viitoare o campanie de realizare de ecografii gratuite pacientelor internate în unitatea sanitară.

1 Iulie 2022
Biroul de comunicare

Investigații gratuite de testare funcțională pulmonară la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Începând din această săptămâna, în cadrul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, pot fi realizate o serie de investigații pulmonare gratuite, pentru stabilirea unui diagnostic complet, și altor pacienți decât cei internați în unitatea sanitară.

17 Iunie 2022
Biroul de comunicare

Aparat pentru determinarea densității osoase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

În cadrul Centrului de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș se poate stabili, cu ajutorul unui aparat performant, densitatea și rezistența osoasă, așa numita osteodensitometrie. Aceasta se realizează pe bază de raze X.

8 Iunie 2022
Biroul de comunicare

Tutunul: o amenințare pentru mediu - 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun

1,5 miliarde de hectare de păduri tăiate în ultimii 50 de ani, 200.000 de hectare de teren defrișate an de an pentru cultivarea tutunului, 82 de milioane de tone de emisii de CO2 anual. Acestea sunt doar câteva dintre efectele tutunului și fumatului asupra mediului înconjurător. În același timp, trebuie spus că anual se înregistrează peste 6 milioane de decese, la nivel mondial, cauzate de consumul de țigări sau tutun.

31 Mai 2022
Biroul de comunicare

Procedură nouă la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Medicii folosesc chirurgia toracoscopică video-asistată pentru rezecția unor tumori.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara se numără printre puținele unități sanitare din țară în care se utilizează o asemenea procedură chirurgicală. Chirurgia toracoscopică video-asistată este folosită de medicii Clinicii de Chirurgie Toracică pentru eliminarea tumorilor pulmonare, dar și pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer toracic.

24 Mai 2022
Biroul de comunicare

Creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare în ultimele zile la Spitalul Victor Babeș

În fiecare zi, 10-12 pacienți se prezintă în Ambulatoriu sau la Camera de Garda a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara cu suspiciunea de pneumonie comunitară.

17 Mai 2022
Biroul de comunicare

3 mai - Ziua Mondială a Astmului

Astmul poate apărea la orice vârstă. Astmul nu este o boală infecțioasă, ci o boală inflamatorie a căilor respiratorii. Astmul poate fi ținut sub control cu doze mici de corticosteroizi. Pacienții cu astm controlat pot face chiar sport de performanță.

3 Mai 2022
Biroul de comunicare

PLANETA NOASTRĂ! SĂNĂTATEA NOASTRĂ!

7 aprilie reprezintă ziua pe care o dedicăm aniversării mondiale a Sănătății. În urmă cu mai bine de jumătate de secol, Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization - WHO) a decis ca, în fiecare an, pe 7 aprilie, specialiștii în sănătate din întreaga lume să abordeze un subiect de importanță majoră ce afectează omenirea. Tema din acest an este legată de sănătatea planetei noastre. Să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei! Pentru un Viitor Sănătos!

7 Aprilie 2022
Biroul de comunicare

Alertă de gripă și viroze respiratorii la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Ultimele zile au adus o creștere a numărului copiilor, dar și al adulților cu infecții cu virusul gripal sau cu viroze respiratorii. În secțiile de boli infecțioase ale Spitalului Victor Babeș sunt internați, în prezent, trei copii în vârstă de 4 ani, fiecare cu gripă și unul cu o stări febrile.

5 Aprilie 2022
Biroul de comunicare

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara se alătură campaniei de realizare gratuită a mamografiilor de sân

Proiectul din care mai fac parte Institutul Oncologic “Prof Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca și Spitalul Municipal Timișoara are ca scop depistarea precoce a cancerului de sân. Programul prevede realizarea, în mai multe centre, de mamografii femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, din vestul țării. Peste jumătate dintre pacientele investigate trebuie să provină din mediul rural.

30 Martie 2022
Biroul de comunicare

24 Martie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei „Investiți pentru a pune capăt tuberculozei. Salvați vieți!”

24 martie 1882. Aceasta este ziua în care doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza. Rezultatul obținut în acea zi a deschis calea cercetărilor pentru diagnosticarea și tratarea bolii considerată, până la acel moment, ca fiind una incurabilă.

24 Martie 2022
Biroul de comunicare

Explozie a cazurilor de varicelă în Timiș. În ultima săptămână, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au fost evaluați câte 3-4 pacienți pe zi

Majoritatea pacienților care au ajuns pentru investigații în Ambulatoriul spitalului nostru au dezvoltat o formă ușoară, care nu a necesitat internare.

23 Martie 2022
Biroul de comunicare

Procedură unică în vestul țării pentru diagnosticarea cancerului de plămân. Criobiopsia, metoda ultramodernă care asigură o diagnosticare corectă folosind țesut înghețat la -89 de grade Celsius

Pneumologii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara folosesc un dispozitiv ultraperformant pentru realizarea biopsiilor în timpul endoscopiilor bronșice. Acesta permite realizarea a ceea ce în literatura de specialitate este prezentat drept criobiopsie.

15 Martie 2022
Biroul de comunicare

FibroScan-ul - aparatul ultramodern care înlocuiește biopsia hepatică cu o investigație simplă și nedureroasă

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara este printre puținele unități sanitare din vestul țării care au în dotare un FibroScan. Cu ajutorul acestui dispozitiv, specialiștii spitalului pot spune cât de afectat este ficatul unui pacient.

3 Martie 2022
Biroul de comunicare

Orice pacient trebuie să aibă dreptul la o a doua opinie medicală

Solicitarea unei reinterpretări, în cazul unei investigatii imagistice, sau a unei a doua opinii medicale, în cazul unui diagnostic, reprezintă dreptul fiecărui pacient, de altfel prevăzut și de legislația românească.

23 Februarie 2022
Biroul de comunicare

Primul transport de Molnupiravir

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara a sosit primul transport de tablete antivirale destinate tratării pacienților cu COVID 19.

8 Februarie 2022
Biroul de comunicare

Există viață și după cancer!

4 februarie reprezintă Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Statisticile sunt alarmante. În fiecare an aproape 10 milioane de oameni mor de cancer. Practic, este a două cauză de deces în lume. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până în 2035, numărul de cazuri s-ar putea dubla. Mai mult, circa 40 la sută din întreaga populație a planetei va fi afectată de această maladie de-a lungul vieții.

4 Februarie 2022
Biroul de comunicare

Aparat unic în vestul țării pentru testarea funcțională pulmonară

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara are, începând de astăzi, un nou sistem complex de testare funcțională pulmonară, unic în vestul României.

31 Ianuarie 2022
Biroul de comunicare

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara a crescut capacitatea de internare a pacienților pediatrici cu Covid 19

Creșterea numărului de copii infectați cu SARS-CoV 2, în ultimele zile, determină o reorganizare a paturilor în spital. Astfel, se extinde zona roșie destinată Pediatriei.

27 Ianuarie 2022
Biroul de comunicare

AL DOILEA AN DE PANDEMIE LA SPITALUL DE BOLI INFECȚIOASE ȘI PNEUMOFTIZIOLOGIE DR. VICTOR BABEȘ TIMIȘOARA

Peste 13.000 de examinări imagistice de tip Computer Tomograf, peste 8.500 de evaluări COVID-19, dar și aproape 2.000 de spitalizări non-COVID. 2021 nu a fost doar un an al luptei medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara împotriva SARS-CoV 2, ci și unul în care au fost tratați mii de pacienți cu alte afecțiuni.

7 Ianuarie 2022
Biroul de comunicare